جيرفت ، شهري در استان کرمان ، در کرانه هليل رود و دامنه هي جنوبي جبالبارز ، در موقعيت جغرافيايي'' 13 '40 ˚28 شمالي و '' 13 '44 ˚57 شرقي است. اين شهر با 650 متر ارتفاع از سطح دريا و 209.746 جمعيت ، واقع در 230 کيلومتري جنوب شرقي شهر کرمان و 1375 کيلومتري جنوب شرق تهران است که در گذشته ، به واسطه داشتن سرزمينهي بسيار حاصلخيز، هند کوچک و سبزواران ناميده مي شد.
هواي شهر ، در تابستان ، بسيار گرم و درزمستان ، معتدل است.
جيرفت از گرمترين شهرهاي ايران و جهان است که در سپتامبر 1933 (شهريورماه 1312 خورشيدي) ، دماي 120 درجه فارنهيت (49 درجه سانتيگراد) نيز در آن به ثبت رسيده است. خرابه هي شهر کهن جيرفت ، اکنون تنها ، يک کيلومتر با شهر کنوني فاصله دارد. از آن هنگام که سازمان ميراث فرهنگي ايران ، کشف شهر يک هزار ساله سوخته را در نزديکي جيرفت اعلام کرده است ، نام ((جيرفت)) ، در محافل باستان شناسي،شهري عموم گشت .
موقعيت جغرافيي جيرفت کهن
مکان نخستين جيرفت ، مشتمل بر دو تپه کُنارصَندَل ((الف)) و ((ب)) با ارتفاع به ترتيب 13 و 21 متر در موقعيت تقريبي '5 ˚28 شمالي و '8 ˚57 شرقي است که با يکديگر داري فاصله ي چند کيلومتري هستند. در کُنارصَندَل ((ب)) ، قلعه دوطبقه پنجره دار با زيربنيي در حدود 13.5 هکتار يافت شده است.
باكشف يك سازه عظيم خشتي با بيش از يك ميليون خشت در محوطه هاي تاريخي جيرفت كه به بهشت گمشده باستان شناسان ملقب شده است ، گام هاي جديدي براي اثبات يك تمدن عظيم در اين منطقه برداشته شد. محوطه هاي تاريخي جيرفت كه در كنار رودخانه هليل رود جاي گرفته اند، داراي غناي تمدني بسيار زياد هستند كه طي كاوش هاي مجاز باستان شناسان و غير مجاز قاچاقچيان در آن ، آثار سنگي ، سفالي و بقاياي معماري از هزاره سوم پيش از ميلاد به دست آمده است.
يوسف مجيدزاده سرپرست هيات كاوش در محوطه هاي تاريخي جيرفت ، در مورد كشف سازه عظيم خشتي گفت: اين سازه عظيم خشتي يك سكوي دو طبقه با بيش از ۱۵ متر ارتفاع است كه هنوز كاربري دقيق آن مشخص نشده است.
وي گفت: در ساخت اين سازه خشتي بيش از يك ميليون خشت به كار رفته و ابعاد طبقه پايين آن حدود شهرتي جهاني دارند در حراجي هاي بزرگ دنيا به فروش مي رسند.
مجيد زاده همچنين با مهم خواندن كشف اين سازه خشتي گفت: كاربرد تعداد زيادي خشت در اين سازه ، نشان دهنده آن است كه كارگران ، هنرمندان و متخصصان زيادي بايد در سه هزار سال پيش به ساخت آن پرداخته باشند و اين علاوه بر نشان دادن اهميت اين منطقه بيان گر كاربري عمومي اين سازه و حضور يک تمدن غني در اين منطقه است .
به اعتقاد باستان شناسان کشف اين سازه و مشخص شدن کاربري دقيق آن در آينده نقش اساسي براي شناخت عظمت تمدن جيرفت و بسياري از سوالات پيش روي باستان شناسان خواهد داشت.
بازديد : 10911 بار نمايش يافته است .
کلمات کليدي : :